Vloga ščetke pri preprečevanju parodontalne bolezni
8. oktober, 2017
Stres in ustno zdravje
9. oktober, 2017

Kdaj se začne skrb za zdravje zob in dlesni

 

Ko dojenček prijoka na svet, se začne novo poglavje v knjigi življenja, ne glede na to, ali gre za novopečene starše ali mamo in očeta s starševsko kilometrino. V morju sprememb, ki jih prinese nov družinski član, je tudi skrb za zdravje njegovih zob in dlesni. Vendar se ta ne začne ob prvem zobku, ampak mnogo prej.

Ustno zdravje nosečnice

Bodoča mamica je v nosečnosti zaradi hormonskih nihanj mnogo bolj izpostavljena tveganju za razvoj vnetja dlesni in obzobnih tkiv. Napredovala oblika vnetja obzobnih tkiv kar sedemkrat poveča tveganje za prezgodnji porod v primerjavi z nosečnico, ki ima zdrava obzobna tkiva. Zato je v nosečnosti izjemno pomembno, da ženska opravi preventivni zobozdravstveni pregled ter se pouči o vzdrževanju pravilne in temeljite ustne higiene. Kadar dlesni krvavijo, pomeni, da so vnete. Če temeljito odstranimo povzročitelje vnetja (bakterije v mehkih zobnih oblogah – plaku), bi po nekaj dneh krvavitve morale prenehati. Ob zelo pogostih in ponavljajočih se krvavitvah iz dlesni brez zadržkov ponovno obiščite zobozdravnika in se posvetujte o svojih težavah.

Za razvoj in rast otroka je pomembna tudi prehrana nosečnice. Sadje in zelenjava, bogata z vitaminom C, bodoči mamici in dojenčku pomagata ohranjati zdrave dlesni. Hrana, bogata s kalcijem, pa bo poskrbela za močne kosti in zobe. Če še niste usvojili uravnoteženega prehranjevanja po prehrambni piramidi, je zdaj pravi čas, da v svoj življenjski slog vpeljete to spremembo. Spletite si novo železno srajco, vredno zlata.

Prvi jok

Mala brezzoba čeljust na začetku ne potrebuje zobne ščetke. Zadostovala bo mehka krpica, s katero boste po hranjenju obrisali dojenčkove dlesni. Za splošno dojenčkovo zdravje, pa tudi za zdrav razvoj čeljusti je dojenje najboljše.

Ko si bo prvi zobek začel utirati pot na plan, bodo dojenčkove dlesni napete, srbeče, boleče, on sam pa nemiren, razdražljiv, zelo se bo slinil in v usta tlačil vse, kar mu bo prišlo pod roke. Priskrbite mu kakovostno žvečko, da bo z žvečenjem sam masiral dlesni in si lajšal težave. Taka žvečka, katere del je tudi nekakšna zobna ščetka, bo poskrbela za prvi stik z zobno ščetko. Ko zobki izrastejo, jih lahko začnete čistiti z zobno ščetko. Še posebno bodite pozorni, da bo zobna ščetka zelo mehka. Saj ne želite, da bi vašega dojenčka ščetkanje bolelo in da bi bil prvi spomin na ščetkanje slab, kajne?

 
Železne srajce za dobro ustno zdravje

Ščetkanje zobkov naj postane zabavno opravilo. Z rednim ščetkanjem dvakrat na dan boste s svojim otrokom spletli še eno zlata vredno železno srajco. Ko bo otrok starejši in mu bodo zrasli prvi stalni zobje (šestice!) oziroma ko bo imel dva ali več zob zraščenih tako tesno skupaj, da z zobno ščetko ne boste mogli očistiti vseh površin, medzobne prostore očistite s posebnimi zobnimi nitkami za otroke. Še ena dobra navada nam lahko pomaga do dobrega ustnega zdravja. To so redni preventivni pregledi pri zobozdravniku, dvakrat letno, včasih pa je za koga dobro, da gre tudi večkrat. Ob prvem sistematskem pregledu obiščite še otroškega zobozdravnika. Tudi če imate sami strah pred zobozdravnikom, nikoli otroku ne predstavljajte zobozdravnika kot nekaj strašnega, kot kazen. Zobozdravnik je svetovalec in učitelj, je mentor in zdravnik. Ob upoštevanju njegovih nasvetov lahko tako vi kot vaš otrok ohranite zobe zdrave do konca življenja. S preventivnimi pregledi lahko preprečite morebitne zaplete z otrokovim zdravjem zob in dlesni.

Naslednja železna srajca je že omenjena uravnotežena prehrana. Naj bo s časovno urejenimi obroki, brez vmesnih prigrizkov. Vedeti morate, da vsaka hrana v ustih povzroči znižanje vrednosti pH, tako da nastane kislo okolje, ki nikakor ni dobro za zobno sklenino. Zato je najslabše, če otrok kar naprej nekaj melje v ustih, saj so s tem njegovi zobje stalno napadeni s kislino. Sladkarije niso prepovedane, če so količine v skladu s prehrambno piramido. Vsaka sladkarija, ki se v ustih zadržuje dalj časa (lizika, bombon), povzroča veliko tveganje za razvoj zobne gnilobe. Po sladkem obroku si je zato priporočljivo splakniti usta z vodo.

Zobna ščetka je najboljše orodje za vzdrževanje dobrega ustnega zdravja ter hkrati orožje v boju proti zobni gnilobi in vnetju dlesni.

 
Orodje in orožje

Zobna ščetka je najboljše orodje za vzdrževanje dobrega ustnega zdravja ter hkrati orožje v boju proti zobni gnilobi in vnetju dlesni.

Tako kot raste otrok, raste z njim tudi zobna ščetka, a predvsem v smislu zagotavljanja in ohranjanja motivacije za ščetkanje. Nekateri parametri se pri izboru zobne ščetke nikoli ne spremenijo. Zobna ščetka mora imeti majhno glavo in čim več mehkih ščetin. Z majhno glavo dosežemo tudi težje dostopna mesta, več tisoč vlaken pa omogoča temeljito in neboleče odstranjevanje zobnih oblog. Ščetko je treba zamenjati po treh mesecih ali prej, če »zacveti«. Priporočljivo jo je zamenjati tudi po prehladu ali kateri drugi okužbi.

Na voljo so tudi električne zobne ščetke. Ne zamenjujte jih s cenenimi baterijskimi ščetkami. Novost so otroške električne zobne ščetke s sonično tehnologijo.

Približno do sedmega ali osmega leta je čiščenje otrokovih zob skupno opravilo otroka in odraslega. Ni pomembno, ali otrok začne ali konča ta skupni ritual, pomembno je, da so na koncu zobje čisti.